Az auto akkumulátor meghibásodásának fő jelei

Autó akkumulátorának

Gyakran előfordulhat, hogy a hibás autó akkumulátorának jelei már észrevehetőek, mielőtt azok tönkremennének, vagy leállnának. Annak ellenére, hogy ez nem mindig történik meg, és bár a bűnös lehet a generátor vagy más alapvető autóalkatrész is, az akkumulátor karbantartása és az esetleges jelek rendszeres ellenőrzése nagyon fontos.

A következő jelek figyelése segíthet a jármű akkumulátorának élettartamának meghosszabbításában, és abban, hogy ne robbanjon le váratlanul a semmi közepén.

Öregedés és lassú motor-forgás

Kérdezzen meg egy szakértőt, és biztosan elmondják, hogy a hibás autó akkumulátorának leggyakoribb tünetei közé tartozik a lassú motorhajtómű, az öregség és a kis tartalék hajtóerő. Vannak esetek, amikor a kettő együttesen fordul elő, bár ez nem aranyszabály.

Autó akkumulátorának
Autó akkumulátorának

Mielőtt bármi mást tenne, ellenőrizze a címkét. Az akkumulátor burkolatának felső része az akkumulátor megvásárlásának évére és hónapjára lyukasztással ellátott címkét tartalmaz. Ha az akkumulátort 4 évvel ezelőtt gyártották, akkor itt az ideje, hogy megfontolja a cserét, még annak ellenére is,  hogy pillanatnyilag jól működik.

Eközben, ha az akkumulátor miatt jóval hosszabb ideig tart mire beindul a jármű, és ha a motor beindítása előtt hosszú hirtelen hangot észlel, akkor ez alapvetően lassú forgattyút jelez, ami egy biztos jele annak, hogy az akkumulátor rossz állapotban van. 

Tönkrement az akkumulátora? 

Vannak-e olyan tünetek, amik jelzik az akkumulátor közeli halálát? Sajnos nincsenek. Vannak esetek, amikor az akkumulátor annyira tönkremegy, hogy sem a töltő, sem a bebikázás nem segít már rajta.

Ha egy elemcella tönkremegy, akár gyári hiba miatt, akkor az az akkumulátor végét jelenti. Ha észreveszi, hogy nincs feszültség, a szokásos bikázási technikák egyike sem működik, és az autó töltési rendszere még mindig jó állapotban van, valószínű, hogy az akkumulátor élettartama lejárt.

Más tünetei a rossz akkumulátornak

A régi akkumulátor és a csatlakozóelemek korróziója általában azt jelzi, hogy az akkumulátor már nem jó állapotban van. Az akkumulátor hibásan indíthatja el a motort, ha a hőmérséklet csökken, vagy nem indul el teljesen, függetlenül attól, hogy milyen körülmények között lehet. Amikor ez megtörténik, a bebikázás gyakran hasznos átmeneti javítás, de érdemes elgondolkodnia a cserén.

Ha észleli a rossz akkumulátor jeleit, vagy régi az akkumulátora, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: