Mérje le a méhkasát kaptármérleggel

Méhkas mérleg

A méhkasok súlya jelzi a méhcsalád egészségügyi állapotát, a méhek termelékenységét, az általuk előállított méz mennyiségét, valamint a méhek számát. A kaptár súlyának nyomon követése lehetőséget nyújt a méhészeknek a kolónia aktuális helyzetének megértésére és megismerésére, valamint az egyedi igényeikhez illeszkedő, tökéletes megoldás megtalálására.

Miért mérje le a kaptárat?

A válasz egyszerű. A kaptár mérlegelése ideális, nem zavaró módszer a méhek állapotának és tevékenységének felmérésére.

Noha fontos a méhek figyelése, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nekik is szükségük van a saját térre. A méhek nem igazán szeretik, ha megbolygatják őket, főleg nem ha ez túl gyakran történik. Viszont azt nem árt tudni, hogy hogy áll a kolónia méztermelése. A keretek kivétele és vizsgálata azonban nemcsak önnek, hanem a méheknek is stresszt okozhat.

Méhkas mérleg
Méhkas mérleg

A kaptár lemérése jó képet ad a benne található méz mennyiségéről vagy a méhek számáról. Mivel az összes dolgozó élete során legfeljebb 1/12 evőkanál mézet termel, ez egy szuper érzést és beteljesülést nyújthat a kolónia munkájával kapcsolatban.

Hogyan mérjük meg a méhkasokak?

A méhkasok lemérése val vel méhkas mérleg nagyszerű módja annak, hogy a méhész bepillantást nyerjen a méhek számába, és hogy miként alakul a kolónia termelése. Ha megpróbálja eltávolítani az összes keretet a mesterséges kaptárban, akkor ez nem csak energiát igényel, hanem stresszhelyzetet okoz mind a méheknek, mind a méhésznek. Számos módszer létezik a méhkasok lemérésére.

Videó: Hogyan mérjünk egy méhkaptárt

Könnyű mérés megdöntés által

Sokszor úgy mérik le a kaptárakat, hogy megdöntik őket, hiszen egy kaptár akár 150 kiló is lehet, ezt a súlyt pedig nem olyan egyszerű mozgatni. Sok méhész használja a döntési módszert, hogyha le szeretné ellenőrizni hogy mennyi méz van a kaptárban.

Emeléssel pontosabb eredmény

Ha a cél a pontosság, akkor mindenképp fel kell emelni a méhkast. Ez akkor a legpontosabb, hogyha az egész méhkast fel tudja helyezni a mérlegre. A kaptár súlya viszont függ a dobozok számától, a fésűk, propolisz, és méz mennyiségétől, valamint a benne található méhek számától. Ha biztos benne, hogy az egész kaptárat fel tudja emelni, akkor egy heveder rögzítése segíthet benne.

Az emelés egy további módja a kaptár kinyitása, majd az egyes dobozok külön-külön történő lemérése a skálán. Ez könnyebb, mintha az összeset egyszerre kellene felemelni, viszont meg fogja zavarni a méheket mert kénytelen lesz kinyitni a kaptárt.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs