Modern vázákhoz használt gyakori anyagok

Vázák

A modern vázák rengeteg anyagból, méretben, formában, színben és méretben kaphatók. Ahogy az várható volt, minden egyes vázának megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

A könnyű karbantarthatóság, az esztétikai érték, a terület éghajlata és az a hely, ahol a cserepes növényeket tartani kívánja, mind fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell vennie a végső döntés meghozatala előtt.   

Azért, hogy egy jó ötletet adjunk Önnek, az alábbiakban gyorsan bemutatjuk a leggyakoribb anyagokat, amelyekből a modern ültetők gyakran készülnek, hogy segítsen kiválasztani a megfelelő, az Ön egyedi igényeinek megfelelő választást.

Kerámia

A kőedényeket vagy kerámiaedényeket világos színű és finom textúrájú agyagból készítik, amelyet utána mázzal vonnak be. Ezeket a tartályokat ezután magas hőmérsékleten égetik a kemencében, hogy segítsenek csökkenteni az edény porózus szintjét és az elemekkel szembeni sebezhetőségét. A kerámia vázák azonban még mindig megrepedhetnek, ha hideg időben kint hagyják őket. 

Kerámia vázák
Kerámia vázák

Az ilyen fajta tartósság egyik hátránya, hogy ezek a vázák általában nagyon nehezek, bár ez a tényező még mindig nagyszerű választássá teszi őket olyan növények számára, amelyek felülről nehéznek nőnek. A kerámia vázák is egy kicsit drágák, de a minták és a színes mázak széles választékában találhatók.  

Ezek a vázák is rengeteg méretben és formában kaphatók, amelyek közül a leggyakoribbak a nagy tálak. 

Kókuszrost

A kókuszvázák ökológiailag és gazdaságilag is jó választásnak számítanak. Ezek a kókuszdióhéjból készült ültetőedények. Ezek a préselt papírcserepekhez képest is strapabíróbbak, mégis ugyanazokat az előnyöket nyújtják, mint a papírcserepek.

Hogyan készítsünk kókuszkosarat otthon lépésről lépésre

Vannak olyan típusok is, amelyek kókuszdióhéj helyett gabonahéj és különböző kötőanyagok felhasználásával készülnek. A kókuszdió modern vázák megfizethetőek, és sokféle formában és színben találhatók meg, átmérőjük legfeljebb körülbelül egy láb.   

Beton

A betonvázák Miravila általában jól néznek ki, különösen, ha egy kicsit öregedtek. Bár a beton praktikus megoldás a nagyobb növények számára, amelyeknek a puszta súlya miatt esetleg ballaszttámogatásra van szükségük a szél ellen, ez a súly lehet az oka annak is, hogy a növénytartót nehéz mozgatni.  

Beton vázák
Beton vázák

Ez azt jelenti, hogy ha betonkonténereket tervez szinte bármire használni, gondoskodjon arról, hogy tudja, hol szeretné, hogy ott legyen, ahol biztos lehet benne, hogy nem fogja mozgatni.

De ennek köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy senki sem fogja megtréfálni, elmozdítani vagy akár ellopni. A beton jó és megbízható szigetelőanyag, amely még akkor is védve tudja tartani a növények gyökereit, amikor jelentős hőmérséklet-változások vannak.  

Fém

A fémvázák nagyon tartósak és rendkívül nehezek, ha a tok vasról van szó. Az olyan fémek, mint az alumínium, a kertészek számára a fém tartósságát könnyebb súllyal biztosíthatják, hogy a cserepek mozgatása és az ültetés praktikusabbá váljon. 

Az alumínium nem rozsdásodik, nem igényel festést, és olcsóbb is, mint más fémek. Néhány más gyakori fémválaszték a réz, az ólom, a cink és a rézzel bevont rozsdamentes acél. 

Műanyag

A műanyag vázákat úgy is meg lehet alakítani, hogy megjelenésüket tekintve más anyagokra hasonlítsanak. Ezek azonban kevésbé tartósak és valósághűek, mint például az üvegszálas ültetők. 

Sok növény, amelyet a faiskolában vagy boltban vásárolhatsz, gyakran egy műanyag edényben kerül haza veled. Ez azért van, mert ez a legolcsóbb tárolóedény, amelyet a kereskedelmi termesztők használhatnak.

A vastagabb kivitelű műanyag ültetőedényeket úgy lehet elkészíteni, hogy azok hasonlítsanak a terrakotta vagy kőedényekre, bár ezek nem igazán közelítik meg az igazit. A modern műanyag vázák végtelen számú formában és méretben kaphatók. 

Nyomott papír

A préselt papírtartályok a legjobb választás azok számára, akik zöldségeket ültetnek. Az ilyen konténerek jól tudnak lélegezni, ami javítja a levegőztetést és elősegíti az egészséges gyökérnövekedést, valamint szigeteli a gyökereket a hőmérséklet-változásoktól, amelyek egyébként stresszt okozhatnak vagy károsíthatják a növényeket.   

A préselt papírvázák biológiailag lebomlóak, amelyek jót tesznek a környezetnek. Ez azonban azt jelenti, hogy ezeket évente ki kell cserélni. Mivel ezek megfizethetőek, az ilyen típusú edények gazdaságilag is megfelelő választási lehetőséget jelentenek. Vannak préselt papírvázák is, amelyek viaszbevonattal vannak bélelve, ami meghosszabbítja az élettartamukat.  

Gyanta és üvegszál 

Az üvegszálas ültetők üvegszálak és gyanta kombinációjából készülnek. Ezeket a cserepeket úgy alakítják ki, hogy hasonlítsanak a kő- vagy terrakottacserepekre. Vannak gyártók, amelyek a jobb textúra elérése érdekében agyagmészkövet adnak a gyantakeverékhez. 

Bár nem ez a legkörnyezetbarátabb választás, mégis van néhány előnye. Ezek az üvegszálas ültetők tartósak, könnyűek, és hasonlítanak az utánzandó anyagokra. Ezekhez a tárolókhoz nincs szükség speciális tárolásra. A várható időjárást is elviselik, nem kell őket beltérbe vinni.  

Terra Cotta

A terrakotta egy olyan agyagtípus, amelyet gyakran használnak különböző formájú és méretű ültetőedények és cserepek készítéséhez. A terrakotta cserepek lehetnek olyan nagyok, amekkorák az alkotó képzelete szerint, vagy olyan kicsik, mint 2 hüvelyk magasságúak vagy átmérőjűek. 

Ebből a különleges anyagból készült tárolóknak látszólag végtelen mérete és formája van, ami nagyon sokoldalúvá teszi őket. Ez általában egy meleg, vörösesbarna szín, amely földes vonzerővel büszkélkedhet. 

A terrakotta könnyen megfizethető és elérhető, ami sok kertész első számú választását teszi lehetővé mind kültéri, mind beltéri használatra.   

Fa

Végül, de nem utolsósorban, a fa ültetők szinte bármilyen teraszon vagy kültéri környezetben jól mutatnak. Ezek a konténerek gyakran téglalap vagy négyzet alakúak, bár találhat ívelt kialakításúakat is. 

A fa nem repedezik meg hideg időben. Ezek a modern vázák is hajlamosak lassan kiszáradni. Az egyetlen igazi kockázat a fa tárolók esetében nem más, mint a rothadás. Ezért ajánlott műanyaggal kibélelni a fa ültetőedényeket, hogy elkerülje ezt a problémát. Csak győződjön meg róla, hogy a műanyagon van néhány lyuk, hogy megkönnyítse a megfelelő vízelvezetést.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: