Hogyan találja meg a tökéletes emeletes ágyat a belső térhez

Emeletes ágy

Az emeletes ágy nemcsak azért ideális választás, hogy helyet takarítson meg otthonában. Ez a különleges ágytípus akár a kulcsa is lehet annak, hogy gyermekei számára szórakoztató gyermekkori élményeket biztosítson. 

Csak hogy tudd, az emeletes ágyak a gyerekek kedvencei, mert egy kis kalandot adnak az éjszakáikhoz. Ezek az ágyak csak elősegítik a képzelet táplálását, mivel a kicsik úgy érzik, mintha a saját erődjükben aludnának, különösen, ha az alsó emeletes ágyat takaróval burkolják be. Azt is biztosítják, hogy még ha a testvérek egy hálószobán osztoznak is, akkor is kényelmesen érezzék magukat, tudván, hogy van egy sajátnak nevezhető helyük.

Ha jelenleg a legjobb emeletes ágyat keresi a gyerekszobába vagy a vendégszobába, akkor valószínűleg nehezen tudja kiválasztani a megfelelőt. Hiszen emeletes ágyak mindenféle méretben, stílusban, formában és színben léteznek, olyan eltérő jellemzőkkel, amelyek megnehezíthetik a döntéshozatalt. 

Ahhoz, hogy a dolgok könnyebbé váljanak, az alábbiakban néhány tippet adunk, amelyek útmutatóként szolgálnak a tökéletes ágy megtalálásához az Ön belső teréhez. 

Tárolási lehetőségek ellenőrzése

Gyakori, hogy egyes emeletes ágyakhoz további tárolási lehetőségek tartoznak. Ezek az ágyak még a kis és szűk helyiségekben is csodákra képesek, mint kiváló helytakarékossági eszközök. Az extra tárolás ezen ágyak legjobb előnyei közé tartozik. A legtöbb modellnél a lépcsőkből rekeszek nyílnak, ahol a gyerekek tárolhatják ruháikat és apró tárgyaikat, például játékaikat. 

Emeletes ágy
Puha lila színű egyszemélyes emeletes ágy a lányok hálószobájába

Néhány ilyen ágy beépített komóddal, fiókkal és könyvespolccal is rendelkezik. Ezeket vagy az ágy alja alatt, vagy az emeletes ágy oldalán találja. Ha az emeletes ágy oldalán van beépített könyvespolc vagy komód, akkor a felső ágy általában a falnak támaszkodik, az alsó ágyon pedig párnák vannak a falnak támasztva.

Választhat egy tetőtéri kialakítást is, alul egy térrel, felül pedig egy ággyal. Ez tökéletes lehetőséget ad arra, hogy a felső emeletes ágy alá egy íróasztalt vagy egy fiókos komódot helyezzen el tárolóval. 

Válassza ki a megfelelő beállítást és anyagot 

Mint korábban említettük, emeletes ágyakat többféle összeállításban, stílusban és színben találhat. Hogy megkímélje magát a zűrzavartól, a legjobb, ha azzal kezdi, hogy eldönti, milyen anyagból szeretné. Manapság sok emeletes ágy vagy fából, vagy fémből készül. 

Bár a fém olcsóbb és tartósabb, sokaknak nem tetszik a megjelenése, arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy ugyanolyan szintű kényelmet nyújt. Másrészt a fa lehet, hogy drágább, de történetesen elegánsabban mutat bármely belső térben.

Emeletes ágy
Az emeletes ágy kiválasztásakor ügyeljen a megfelelő anyag kiválasztására

Miután döntött az anyagról, ideje meghatározni, hogyan szeretné felállítani az emeletes ágyat. Az emeletes ágyak standard konfigurációja két egymásra helyezett kétágyas ágy. De természetesen mindig választhat nagyobb matracokat, például queens vagy fulls matracokat is. Az is lehet, hogy a felső emeletes ágyhoz egy ikerágyat, az alsóhoz pedig egy nagy matracot használ. 

A hármas emeletes ágyak egy másik lehetőség, ahol három különálló ágy van egymás után egymásra helyezve. Gyakoriak a csak két szintes, de L-alakú háromszintes modellek is, hogy még a sarkokba is könnyen beilleszthetőek legyenek. 

A trundles egy másik híres szabványos stílus, amely egy további ágyat tartalmaz, amelyet az alsó emeletes ágy alól húzhat ki. A futon emeletes ágyak egy kanapéval rendelkeznek egy ikerágy alatt. Végül, tetőtéri ágyat is kaphat alatta egy térrel, felette pedig egy egyszemélyes ággyal. 

Létra vs. lépcső

A gyerekeknek létrát vagy lépcsőt kell használniuk, hogy elérjék a felső emeletes ágyat. Három fő típus közül választhat: lépcső, ferde létra vagy egyenes létra. Mindegyik lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

Az egyenes létra lehet a legolcsóbb és legelterjedtebb, de történetesen a legkevésbé biztonságos megoldás is. Eközben a ferde létra biztonságos, de nagyobb helyet foglalhat el a padlón. Eddig a lépcső a legbiztonságosabb választás, de egyben a legdrágább is, arról nem is beszélve, hogy ezek foglalják a legtöbb helyet is. 

Top 5: A legjobb emeletes ágyak 2023-ban

A gyermekek számára megfelelő választás megtalálásához vegye figyelembe, hogy mennyi szabad hely áll rendelkezésére, és hogy a biztonságuk továbbra is fontos szempont-e. A kényelem szintén egy másik tényező, amelyet szem előtt kell tartani. 

A lépcsőház a legegyszerűbb és legkényelmesebb választás. De ha mégis létra mellett dönt, ügyeljen arra, hogy olyan létrát válasszon, amelynek elég nagyok a lépcsőfokai. A gyerekek életkorát is figyelembe kell vennie. A fiatalabb gyerekeknek nehezebb lehet le- és felmászni a létrán. Azt is meg kell kérdeznie a gyermekeitől, hogy melyik lesz számukra a legkényelmesebb. 

Tekintse a magasságot és a méretet

Miután döntött a beállításról és az anyagról, a méret a következő szempont. A választott emeletes ágy mérete nagyban meghatározza, hogy melyik emeletes ágy lesz a megfelelő, legyen az egy ikerágy vagy egy nagyobb. De mindig választhatsz egyedi méretű ágyat is. 

Például választhat XL ikerágyat, amely öt hüvelykkel növeli a matrac hosszát, és tökéletes a magas gyerekek számára. Találhat XL teljes matracot is, ha valami nagyobbat szeretne. Kisebb gyerekek számára beszerezhet egy rövid emeletes ágyat, amely rövidebb matracokkal rendelkezik. 

A magasságot is fontos figyelembe venni a keresés során. Biztosítania kell, hogy a mennyezet elég magas legyen ahhoz, hogy a gyerekek ne üssék be a fejüket minden alkalommal, amikor felülnek az ágyban. A szabványos emeletes ágyak magassága 50 és 65 hüvelyk között van, egyesek akár 77 hüvelyknél is magasabbak. 

A háromágyas hálófülkék sokkal magasabbak lesznek. Annak érdekében, hogy a felső emeletes ágyon alvó gyermek ne üsse be a fejét, ügyeljen arra, hogy a matrac teteje és a mennyezet között 33-38 hüvelyk távolság legyen. 

Használja ezeket a tippeket, és találja meg hamarosan a legjobb emeletes ágyat a belső térbe!

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: