Útmutató a pótalkatrészek őrült világához

Mint várható volt, nem vagyunk olyan szerencsések, hogy egyedi választást tudunk/lehetünk hozni, hanem különböző típusú autóalkatrészeket kell figyelembe vennünk.

Kezdjük azzal, amit OEM-nek nevezhetünk, ami egy angol rövidítés, és azt jelenti: Original Equipment Manufacturer. Vagyis az eredeti darabokat.

Ha javítás vagy csere céljából elviszi autóját egy márkakereskedésbe, ott csak vadonatúj eredeti alkatrészeket használnak. Ez az egyik oka annak, hogy a kereskedői javítások sokkal drágábbak. Általában az eredeti alkatrészek sokkal drágábbak, mint az utángyártott vagy használt alkatrészek. A legtöbbször nem kell extra pénzt költeni ilyen típusú autóalkatrészekre, de néha a kényelem, a korlátozott idő vagy az autótípus miatt mégis megteszi. Az OEM alkatrészek a rajongók kedvenc autóalkatrészei és a gyűjtők számára kötelező darabok.

Ha olyan nagyméretű autóalkatrészeket vásárol, mint például motoralkatrészek, amelyeknek nem kell újnak lenniük, és amelyeket soha senki nem fog látni, akkor a használt egy nagyszerű megoldás.

Utángyártott autóalkatrészek

Aztán ott vannak az utángyártott autóalkatrészek, amelyeket jobban ismerünk, mint a megbízható szerelő alkatrészeit. Ha független szervizbe viszi autóját, az szinte mindig utángyártott alkatrészeket fog használni, hacsak nem kéri kifejezetten, hogy csak eredeti alkatrészeket használjanak. Bizonyos esetekben jobb, ha OEM alkatrészeket használ, mert azok jobb minőségűek, de általában nem lesz különbség. A legfontosabb, hogy a műhelygarancia kiterjedjen rájuk. Ezek új alkatrészek, néha módosított anyagokból (általában ellenállóbbak), hogy növeljék az autó teljesítményét, néha a gyártóház almárkái, néha pedig egyszerűen általános alkatrészek, sokkal olcsóbban.

Olvassa el a következő cikket is: A szelepfedél tömítés szivárgásának jelei

Minden alkalommal füstfelhőket észlel, amikor elindítja az autóját? Furcsa, égett olaj szaga tölti be az utasterét? Ha a fenti jelek bármelyikét vagy mindkettőt tapasztalja, akkor nagy valószínűséggel már szivárog a szelepfedél tömítése.

Használt autóalkatrészek

Egy másik lehetőség a használt autóalkatrészek. A használt nem azt jelenti, hogy régi vagy már nem használható. Ha olyan nagyméretű autóalkatrészeket vásárol, mint például motoralkatrészek, amelyeknek nem kell újnak lenniük, és amelyeket soha senki nem fog látni (olyan dolgok, mint a PCM, a sebességváltó stb.), akkor a használt egy nagyszerű megoldás. a javításhoz vagy a cseréhez nagyon kedvező áron.

Van azonban néhány alapvető dolog, amit tudnia kell ahhoz, hogy a lehető legjobb módon válasszon használt autóalkatrészeket, és ez a származás és a garancia lehetősége. A garantált használt mindig optimális választás.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: